Решение

Голямото разнообразие от полезни настройки и програми, с които разполага Вашата фурна AEG ще направят приготвянето на храна приятно и лесно занимание. Разгледайте списъка по-долу и научете повече за различните функции и символи – за да Ви помогнат да използвате максимално функционалностите на уреда Ви.
Фурните AEG разполагат с различни настройки и програми. Имената на функциите и символите може да се различават при някои модели. Моля, проверете кои функции и символи се отнасят за Вашия уред.
Ежедневно готвене
Разгледайте кои са най-често използваните функции за готвене и открийте полезни препоръки относно употребата на всяка настойка, за да си осигурите оптимални резултати.
 | Конвенционално готвене (горно и долно нагряване)
За ежедневно готвене на едно ниво. Подходящо за всякакви ястия - от гювечи до печива.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте само 1 ниво, така че топлината да се разпределя равномерно над и под ястието. Ако използвате допълнително съдове, поставени на различно ниво, това би блокирало топлината.
|
 | **За истински кулинарни любители
**За ежедневно готвене, което позволява разполагане на съдове до 3 нива едновременно. Вентилаторът разпределя горещия въздух за равномерно приготвяне на храната, без смесване на аромата.
Препоръчителна употреба:
- Задайте температурата с 20ºC по-ниска от конвенционалното готвене.
|
 | Вентилатор
Получете леки и пухкави резултати при печене на едно ниво. Добър за сладкиши, киш, бисквити и сладки печива. Спестява енергия чрез използване на остатъчна топлина.
Препоръчителна употреба:
- Дръжте вратата затворена, докато готвите, за да поддържате влагата във фурната.
|
 | **Долен реотан
**За създаване на равномерно изпечена храна отдолу. Подходяща за пици или пайове, както и за запичане на торти или кишове.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте долното ниво във фурната.
|
 | Грил
За равномерно изпичане на зеленчуци и месо. Подходяща и за препичане на хляб.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте най-горното ниво във фурната.
|
 | Турбо грил
За печене на по-големи парчета месо, като осигурява крехки резултати и хрупкава повърхност. Използването на комбинация от горещ въздух и нагряване от горния реотан препича храната равномерно от всяка страна.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте средно или долно ниво на фурната.
- Използвайте сензор за храна, за да получите най-добри резултати за Вашето ястие.
|
 | Гратиниране/образуване на коричка
За запичане на горната част на гювечета, лазаня или картофен огретен, като създава хрупкава повърхност и кремообразна текстура.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте средното ниво във фурната.
|
Готвене на пара
Парата може да издигне кулинарните Ви произведения на следващо ниво – запазвайки крехкостта и влагата в ястията – от меса и печива до кремове и рецепти за бавно готвене. Ако вашата фурна има функции за пара, научете как да ги използвате максимално ефективно.
 | Steamify®
За ежедневно готвене на пара. Фурната регулира нивото на парата автоматично въз основа на избраната температура, като запазва хранителните вещества и подобрява вкуса на ястията.
Препоръчителна употреба:
- Когато готвите под 100 ºC, можете веднага да поставите храна във фурната, без да е необходимо предварително загряване.
Научете повече за това как да използвате Steamify® |
 | Влажност
Постигнете крехко и сочно месо и хрупкава, лъскава коричка върху хляба или любимите Ви печива, като използвате комбинация от горещ въздух и пара. В зависимост от модела на Вашата фурна, може да имате до четири нива на влажност, с които да готвите.
Има 4 налични нива за влажност:
-
Ниско: Подходящо за всякакви ястия, приготвяни в глинени съдове и месо.
-
Средно: Подходящо за приготвяне на ребра, хляб и печива с мая.
-
Висока: Подходяща за деликатни ястия като кремове, фланове, терини и риба.
-
Пълна пара: Комбинация от пара и топлина. Подходящa за зеленчуци, месо и задушени в глинени съдове храни.
Научете повече за това как да готвите на пара. |
 | **Претопляне на пара
**Внимателно претопляйте храната за най-добър вкус и текстура. Подходящо за претопляне на храна и освежаване на хляб или печива. Използването на пара за претопляне предотвратява изсъхването на повърхността на храната.
Препоръчителна употреба:
Научете повече за това как да използвате функцията за претопляне на пара. |
 | SteamBake / True Fan PLUS
Равномерно изпечете хляба за мека вътрешност и хрупкава повърхност, като използвате периодични изблици на пара. Подходящ за всякакъв вид тесто за хляб. |
 | Печене на хляб
Изпечете равномерно хляба за мека сърцевина и хрупкава повърхност, като от време на време пускате пара. Подходящо за всякакъв вид тесто за хляб.
Научете повече за това как да печете хляб на пара. |
 | Кисело мляко
Постигнете кремообразно, плътно домашно кисело мляко.
Препоръчителна употреба:
- За допълнителна киселинност задушете киселото мляко на пара по-дълго време.
|
 | Sous Vide
Приготвяйте храната при точно определена температура във вакуумно затворени торби, за да получите най-добрия вкус и текстура за зеленчуци, риба или месо.
Научете повече за това как да готвите със Sous Vide . |
Приготвяне
Вашата фурна може да се предлага с няколко удобни функции, осигурени, за да рационализират приготвянето на храната, доколкото е възможно. Размразяването на храна никога не е било по-бързо и по-лесно. Затоплете чиниите преди сервиране, за да създадете преживяване като на ресторант у дома. Поддържайте храната топла, докато все още приготвяте останалите или ако трябва да отложите приготвянето на храната.
 | Размразяване
Внимателно размразете замразената храна, за да получите най-добрия вкус при готвене. Вентилаторът на фурната разпределя равномерно въздуха, намалявайки времето за размразяване наполовина в сравнение с оставянето на храна навън върху плота.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте средното ниво на фурната.
- За най-добри резултати извадете храната от опаковката и я поставете върху подходяща за фурна чиния.
|
 | **Поддържане на топлината
**Поддържайте сготвената храна топла и готова за консумация. Фурната поддържа равномерна температура, така че храната да не се препича, а да остане топла. |
 | **Затопляне на съдове
**Внимателно затоплете чиниите преди сервиране.
Препоръчителна употреба:
- За подредени една върху друга чинии, завъртете на всеки няколко минути, за да разпределите топлината равномерно.
|
Специални
Вашата фурна може да се предлага с функции, които ви позволяват да правите определени специалитети у дома. Можете лесно да приготвите пица с качество за пицария, да консервирате плодове и зеленчуци, да ускорите втасването на тестото и да готвите бавно, като използвате специалните функции на своя уред.
 | Пица
Равномерно изпечено тесто с хрупкава коричка. Добър за пица, киш, тарт или пай.
Препоръчителна употреба:
-
Използвайте долното ниво във фурната.
-
Загрейте предварително тавата за печене, докато фурната се загрява.
Научете повече за това как да използвате функцията за пица. |
 | Консервирайте
Консервирайте сочни плодове и зеленчуци при ниска температура.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте долното ниво във фурната.
- За най-добри резултати използвайте буркани, които се затварят със скоба. Избягвайте въртящи се буркани или метални кутии.
- Уверете се, че бурканите не се допират един до друг във фурната.
|
 | Бавно готвене
Гответе храна на ниска температура за по-дълго време, за да запазите хранителните вещества и да получите крехки и вкусни ястия. Добър за зеленчукова яхния или телешки брискет. |
 | Втасване на тестото
Помага на тестото да втаса с постоянна топлина и влажност преди печене. Можете да използвате по-малко количество мая, за да постигнете добри резултати в рамките на 1-2 часа, в зависимост от съставките на тестото.
Препоръчителна употреба:
- Използвайте долното ниво във фурната.
- Не е необходимо да покривате тестото.
- Избягвайте честата проверка.
|
За повече информация относно вашия конкретен модел фурна проверете .
ръководството за употреба